
Bikes
Sale Stromer fietsen
Sta je ook vaak in de file en wil je wel eens iets anders proberen? Een fiets van Stromer waarmee...
- 8 november 2017, 17:00
- 0 Reacties
Vroeger was het simpel: een racefiets was van staal. Op zoek naar lichtere frames deed daarna aluminium zijn intrede en op dit moment leven we in het carbon-tijdperk, al is er ook nog een niche-publiek dat voor titanium kiest. Waar zou jij voor kiezen en waarom?
Columbus buizen of Reynolds buizen, zo eenvoudig was ooit de keuze van materiaal voor een raceframe. Hoogwaardig stalen buizen met zeer dunne wanddikte, aan de uiteinden ver-stevigd met extra materiaal (dat heette dan ‘double butted’). Aan elkaar gelast door vakman-nen in (liefst) Italiaanse ateliers, met chromen lugs (verbindingsstukken tussen de buizen) en verchroomde achtervork, en voor het overige vaardig gelakt in heldere kleuren. Als je dat zo leest, komt het water weer in de mond te staan, want die slanke stalen racers van toen waren niet alleen klassiek mooi, maar hadden (en hebben) ook een typisch rijcomfort, waarin stijf-heid en souplesse harmonieus samenkomen. De stijfheid van staal is zeer hoog, rijcomfort komt van het natuurlijke deinen van het materiaal, en de duurzaamheid is uitstekend. Staal kan tegen een stootje.
Om lichtere frames te kunnen bouwen, werd eerst geëxperimenteerd met ‘oversized’ stalen buizen, maar ging men ook het lichtgewicht materiaal aluminium gebruiken. Aluminium was/is lastiger te lassen dan staal, maar (mede) onder invloed van nieuwe productietechnologieën als hydroforming (vorming onder oliedruk) hebben aluminium frames langzaam maar zeker de markt veroverd in het lage en middenklasse prijssegment. Een alu frame is goedkoop in productie en afhankelijk van de wijze van productie uiterlijk soms amper te onderscheiden van carbon. Aluminium is evenals staal zeer stijf, maar voelt over het algemeen harder aan tijdens het fietsen. Als metaal is aluminium ook weer erg duurzaam en vervormt het eerst voor het scheurt of breekt.
➔Cannondale zet met zijn CAAD-modellen al jaren de toon als het gaat om aluminium frames die in prestaties niet onderdoen voor de betere carbon frames. Je vindt ze tijdens Bike MOTION bij stand 08.B036
Het framemateriaal dat anno 2018 heer en meester is bij de sportieve fietsen, is carbon. Koolstofvezels met epoxyhars ertussen. Met carbon is de heilige frame drie-eenheid stijfheid, gewicht en comfort beter te tunen dan bij metalen, vandaar de populariteit als framemateriaal.
Met carbon kun je vormvrij ontwerpen, het spul heeft een zeer hoge treksterkte het is ook nog eens superlicht. Het is matig bestand tegen inslag, het scheurt zonder eerst te vervormen. Carbon is ook duur, al zijn tegenwoordig ook de meeste frames in de populaire middenprijs-klasse (tot 2.500 euro) van carbon.
➔ Cutting edge technologie in carbon vind je bij de grote jongens zoals Specialized en Trek. Zie bijvoorbeeld stand 08.A010 voor de nieuwste vedergewichten in de Émon-da-serie van Trek.
Titanium is een blijver op de racemarkt. Het spreekt een publiek van fijnproevers aan die de onverwoestbaarheid ervan, de geometrische eenvoud van stijl en het sublieme rijcomfort van titanium niet meer willen missen. Titanium laat zich moeilijker verwerken dan andere metalen en je moet het ook stellen met één kleur: die van het naakte metaal.
➔ Dankzij voortschrijdende productietechnologieën zijn er de laatste jaren nieuwe buis-vormen mogelijk, zoals bij de Van Nicholas Revelstoke, stand 09.B045.
Als je een dagje in de sneeuw hebt doorgebracht, is het heerlijk om na afloop je voeten weer lekker warm te krijgen. Een van de geheimen van veel wintersporters is het dragen van pantoffels…
Outdoor is goed voor de mens. Met een bootje het meer op, pootje baden, struinen langs het water. En dan je voeten opwarmen. Outdoor met Glerups sloffen Je voeten opwarmen in heerlijke, comfortabele Glerups-sloffen….
Een nieuwe openlucht outdoorbeurs waarbij het uitproberen centraal staat. Vandaar de naam Testival. Out&Out in Barth, Duitsland. Van 22 tot 25 juli 2021. Elk thema zijn eigen plek op Out&Out Op het Out&Out Testival…
Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets en je ziet door de bomen het bos niet meer? We laten je zien waar wij uitkwamen. Elektrische fiets, maar waarop te letten? Wel of geen voorwielaandrijving?…
Peugeot’s eM02 FS Powertube mountainbike is de voorbode van de volgende generatie e-bikes met geïntegreerde accu. De in het frame ingebouwde, compacte accu zorgt voor een fraaie eenheid en een gestroomlijnde stijl. Hij zal…